Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vyzrát na deprese?


PRAHA - Smutek, únava, nechuť jít mezi lidi a dělat věci, které mě dřív těšily, ale i bolest hlavy, zad nebo břicha. Všechny takové projevy může mít psychické onemocnění - deprese. Postihuje stále více lidí. Podle statistik má v současné době potíže ukazující na depresi dokonce každý desátý Čech!

Obrazek


"Depresí trpí v průběhu celého života přibližně dvacet procent lidí. A u tří čtvrtin se objeví touha zemřít," upozorňuje na možné důsledky stále podceňovaného onemocnění profesor Jiří Raboch.Se smutkem se v životě setkává bezpochyby každý, po nepříjemných událostech, úmrtí v rodině, změnách v zaměstnání. "Za deprese se ale označuje až tak výrazný smutek, který má závažný vliv na naše jednání a chování. Člověk mění navyklé způsoby života, nebaví ho dřívější zájmy," říká profesor Raboch.

Pomoc proti onemocnění považují psychiatři jediné: kvalitní a pestrý život! "Jedná se o nemoc, která je dědičná, ale není jednoznačné pravidlo, že když jeden z rodičů onemocní depresí, tak jí dítě bude mít také. Jako obrana proti nemoci působí vybudování kvalitního života s rodinným, partnerským zázemím, koníčky a kontakty s lidmi," uvádí profesor Raboch s tím, že vrozené dispozice se projeví až tehdy, když člověk prochází výrazně stresovými situacemi a nemá oporu v podobě rodiny a přátel.

Jak se projevuje?

"Deprese je nemoc celého těla. Příznaky mohou být nejen psychické, jako je velmi smutná nerozptylitelná nálada, ale i tělesné, např. svírání u srdce nebo bolesti zad," říká profesor Jiří Raboch. Jaké jsou další?

Psychické

● smutná nálada nepřiměřená situaci
● nevysvětlitelný strach, obavy a úzkost
● myšlenky na sebevraždu.
● ztráta zájmu o sex
● nespavost a ranní vyčerpání
● nesoustředěnost a špatná paměť
● nechutenství a hubnutí
● nebo naopak přejídání se
● nejméně dva týdny trvající pocit beznaděje
● neschopnost radovat se
● nechuť chodit do kina, sportovat, tak jako dřív

Tělesné

● bolest hlavy
● pocit bušení srdce
● bolest na hrudi
● závratě
● pocity dušnosti
● zažívací obtíže

,,Sám a bez pomoci rodiny, přátel nebo odborníků člověk nad depresí nezvítězí''

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mé deprese se dostavují čím dál častěji

Eva,25. 6. 2011 20:10

Asi od mých27 let jsem na antidepresivách(dědičné(),dříve jsem stavy nálad zvládala lépe,dnes je mi 51 let,jsem vdaná,mám dvě dospělé děti,momentálně jsem přišla o práci ale sháním ji.Můj
problém je že mám pocity jakoby už nic nemělo smysl,bývám plačtivá,výbušná až vzteklá,apatická,smutná,a nejvíce mám pocit naprosté ztráty energie.V minulosti jsem se pokusila i o sebevraždu a byla jsem léčená v Bohnicích kde mě velmi pomáhali diskuse s pacienty,bylo to každodenní sezení a povídání si.Čím dál častěji uvažuji jak opět podstoupit tyto terapie a dostat se zpět třeba i do Bohnic ale nevím jak?Abych opět se pokusila si ublížit mě připadá hloupé,snad se dá i jinak púomoci.Odmítám na terapie dojíždět,potřebuji klidnější postup a né se denně kodrcat na sezení.To není o lenosti ale nemám vůli.

moc dobře tohle znám

šárka,5. 1. 2011 21:31

pomoc lékařu a přátel to zvládnout opravdu nejde prošla sem si i psich.lečebnu a moc mi to pomohlo jsou tam lidé kteří vám rozumí

Re: moc dobře tohle znám

jiří,12. 1. 2011 9:14

a kde jste byla??

deprese

jiří,12. 1. 2011 6:30

mám deprese, je mi 64 let a bydlím v DPS v Jirkově. Nevím na koho se obrátit. Nemám chuť k jídlu a na nic. Užívám diazepam, ale moc mi nepomahá. Jsem inv. - na vozíku. KDED JE PSICHIATR NEVÍM - dĚKUJI.

deprese

jiří,12. 1. 2011 6:29

mám deprese, je mi 64 let a bydlím v DPS v Jirkově. Nevím na koho se obrátit. Nemám chuť k jídlu a na nic. Užívám diazepam, ale moc mi nepomahá. Jsem inv. - na vozíku. KDED JE PSICHIATR NEVÍM - dĚKUJI.