Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidská psychika

Lidská psychika není zkoumána samoúčelně; psychologie usiluje o to, aby její teoretické poznatky byly využitelné v praxi. Právě proto se hledají obecné zákonitosti, vytvářejí se nejrůznější typologie a stanovují se normy, resp. úrovně normality . Psychika každého člověka je individuální, jedinečná, ale i při existenci značných rozdílů lze na základě společných znaků sdružovat jedince do typů (např. typy temperamentu) a podle frekvence výskytu určitých jevů stanovovat normální (obvyklé, průměrné) hodnoty (např. hodnoty inteligenčního kvocientu). Pak je možné mezi sebou jedince srovnávat a také predikovat (předvídat) jejich chování. V této souvislosti se rozlišují dva přístupy ke studiu psychiky - nomotetický, který se zaměřuje na hledání všeobecných znaků společných více jedincům, a idiografický, který se snaží postihnout individualitu, osobitost každého jedince. Středem zájmu současné psychologie je lidská psychika. Dříve sem spadala i psychika zvířat, ale tou se dnes zabývá poměrně nedávno vzniklý vědní obor etologie.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hezký blog!

Cassie,16. 6. 2010 18:50

Ahoj, máš to tu opravdu hezké, jsou zde zajímavé věci a strávila jsem tady hodně času :-). Doufám, že budeš pořád psát dál a dál... protože když toho jednou necháš, už to potom nebude ono.. :-)

Ano

dračice,14. 11. 2009 23:46

ano mužeš nevidím problém

Pochvala :D

Dominoe,3. 4. 2009 16:42

Ahoj..máš to tu super. Věci co mě zajímají atp.. chtěla jsem se jen zeptat jestli můžu dát tvůj odkaz na svůj blog..ať se lidi kouknou ;) :)